buforowanie, Jerzy Jedlicki

BUFOROWANIE - Jerzy Jedlicki

"Co więc ma sens? Myślę, że ma sens informowanie szerszej opinii o tym, jakie potrawy warzą się w radykalno-narodowej kuchni. Że ma sens spokojna, cierpliwa, na długie lata obliczona praca edukacyjna, mająca na celu kształcenie u młodych ludzi osobowości otwartych, tolerancyjnych i rugowanie zakorzenionych w kulturze i języku uprzedzeń, z pełną świadomością, że równocześnie działają też czynniki wychowawcze, oddziałujące we wręcz przeciwnym kierunku. I myślę, jako historyk, że sens ma antropologiczny opis pewnej formacji mentalnej i kulturalnej, która pochodząc z końca dziewiętnastego wieku, przetrwała wszystkie przypadłości wieku dwudziestego, odrodziła się i zapewne długo jeszcze pozostanie cząstką klimatu umysłowego Polski, a w innych wariantach i Europy".

Jerzy Jedlicki (1930-2018)

Skomentuj posta

Proszę odpowiedzieć na pytanie: Ile fajerek w hecy?